EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Chyba nie ma nikogo, kto nie lubiłby czekolady. Bardzo często sięgamy po nią, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i wtedy w nasze ręce wpadają tabliczki tej gorzkiej, mlecznej, z bakaliami lub owocowym nadzieniem. Przemycamy ją również w ciastach i innych deserach.. Głównym składnikiem znanych nam czekolad jest kakao. Choć nasiona kakaowca wykazują wiele dobroczynnych właściwości, to jest jednak roślina, która w smaku i wyglądzie różni się nieznacznie, ale jest jednocześnie o wiele zdrowsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna.
Karob, zwany inaczej chlebkiem świętojańskim występuje w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Należy do roślin z rodziny bobowatych. Rośnie na drzewie w strączkach. W sklepie pojawia się w formie zmielonej, wtedy właśnie bardzo łatwo pomylić go z kakao.
Dlaczego warto korzystać właśnie z tego zamiennika? Jest on przede wszystkim bardziej słodki i zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu można używać go w znacznie mniejszych ilościach i tym samym dbać o szczupłą sylwetkę. Warto również wspomnieć, że karob może okazać się świetny dla osób, które mają uczulenie na czekoladę – kakao jest bardzo silnym alergenem, natomiast mączka chlebka świętojańskiego nie uczula właściwie wcale. Miejsce alergenów zajmuje wapń, którego jest aż 3 razy więcej niż w ziarnach kakaowca. Kolejną zaletą jest również to, że karob nie zawiera teobrominy, którą możemy znaleźć w kakao, często wywołującej nerwowość, nadpobudliwość, oraz zaburzenia pracy serca.
Co jeszcze zawiera karob? Jest bogatym źródłem witaminy A i witamin z grupy B. Zawiera również magnez, potas, sporą ilość błonnika i białka. Dzięki garbnikom karob poprawia trawienie. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu. Reguluje poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu znika problem zgagi. Karob jest źródłem kwasu galusowego, który jest przeciwutleniaczem. Zwalcza on wolne rodniki i usuwa już istniejące, co ogranicza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Działa przeciwbólowo, antywirusowo i antybakteryjnie, sprawdza się w leczeniu dzieci chorych na polio. Substancje czynne zawarte w karobie pomogą w problemach układu oddechowego: może się sprawdzić w diecie astmatyków, a także osób zmagających się z wszelkiego rodzaju alergiami. Dzięki działaniu wykrztuśnemu może ulżyć palaczom i osobom zmagającym się z uporczywym kaszlem. Pomaga również uporać się z niedokrwistością.
Karob jest substancją, która kakao przypomina wręcz do złudzenia i można go stosować w różnego rodzaju deserach, ciastach i ciasteczkach. Ma naturalnie słodki smak, co ogranicza potrzebę dodawania cukru, który w przypadku kakao jest wręcz niezbędne, aby deser smakował tak, jak powinien. Skoro nie widać różnicy, to czemu niespróbować zdrowszego odpowiednika tak bardzo lubianego przez nas kakao?