EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Warzywa i owoce są zdrowe – o tym wiedzą wszyscy i z całą pewnością nie jest to mit. Z czasem jednak okazuje się, że wokół jednych i drugich narosło wiele teorii, które mogą wywołać prawdziwy mętlik w głowie. Czy to prawda, że gotowane warzywa nie mają żadnej wartości? Ogórek i pomidor to połączenie idealne, czy też wręcz przeciwnie? Postarajmy się to rozgryźć.
Kiszonki są zdrowsze niż świeże warzywa?
Choć może się wydawać, że to w świeżych warzywach jest najwięcej witamin i mikroelementów, to jednak okazuje się, że proces kiszenia znacznie zwiększa ilość witaminy K oraz B. Zyskują również kwas mlekowy, powstały w wyniku fermentacji, który doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Dlatego też kiszonki są świetnym rozwiązaniem na okres zimowy – zwiększają odporność, zwalczają anemię. Kiszonki są znacznie mniej kaloryczne niż świeże ogórki czy kapusta. Warto jednak pamiętać, że część składników odżywczych przenika do soku i nie można o nim zapominać. Skorzystajmy z niego, zamiast się go pozbywać.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw. Wbrew powszechnej opinii, to w nich właśnie jest zdecydowanie więcej witaminy C. Produkty kiszone zawierają też duże ilości soli, która w nadmiarze szkodzi, dlatego należy jeść je w rozsądnych ilościach i w okresie letnim sięgać po warzywa świeże, kiszonki zostawiając sobie na zimę.
Czy ziemniaki są tuczące?
Przyjęło się, że tradycyjne ziemniaki są czystym złem, które nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie dodają kolejnych kilogramów. Prawda jest jednak taka, że stają się bombą kaloryczną dopiero wtedy, gdy pokryjemy je grubą warstwa gęstego, tłustego sosu lub masła. Warzywo samo w sobie zawiera ok 90 kalorii i będzie wspaniałym źródłem witamin i mikroelementów, zwłaszcza, jeżeli zostanie upieczone w skórce, ponieważ to właśnie pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych. Choć może wydawać się to dziwne, to jednak zawierają one dużo witaminy C, wapnia i potasu, dlatego powinny pojawiać się na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Oczywiście, tak jak w przypadku wszystkich warzyw, im są świeższe, tym bogatsze w składniki odżywcze.
W cytrusach jest znacznie więcej witaminy C niż w innych owocach?
Wiele osób uważa, że najwięcej witaminy C znajdziemy choćby w cytrynie, dlatego bardzo często kupujemy ją w okresie zimowym, aby wzmocnić swoją odporność. Okazuje się jednak, że są znacznie lepsze źródła tego składnika. Może być nim np. czarna porzeczka (którą przecież można łączyć z sokiem z cytryny), wyżej wspomniane ziemniaki, natka pietruszki, brokuły czy kalafior.
Herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia?
I tak i nie. Prawdą jest, że sok z cytryny przyczynia się do wytrącania glinu z liści herbaty. Jest to metal ciężki, który wywołuje chorobę Alzheimera. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że pierwiastek ten, zawarty w każdym rodzaju herbaty, uwalnia się już w czasie parzenia. Sok z cytryny sprawia, że do naparu przedostaje się go jeszcze więcej i wtedy, faktycznie, jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia. W jaki sposób temu zaradzić? Wyjmij fusy lub torebkę ekspresowej herbaty i ostudź nieco napar, zanim dodasz sok z cytryny. W ten sposób kwas nie będzie reagował z liśćmi herbaty, a Ty nie przyjmiesz więcej szkodliwego pierwiastka niż normalnie.
Ogórek i pomidor to para idealna?
Niestety, ale nie. I nie chodzi jedynie o połączenie tych dwóch warzyw, ale zestawienie ogórka z jakimkolwiek innym, które zawiera witaminę C. A wszystko przez to, że w zielonym warzywie znajduje się askorbinaza, która neutralizuje witaminę C. Tak więc może jest to połączenie bardzo smaczne i ładnie komponujące się w sałatkach, ale, niestety, neutralizujące działanie składników odżywczych.
Czy warzywa i owoce mrożone mają więcej składników odżywczych niż świeże?
To zależy. Jeżeli mamy swój własny ogródek, gdzie warzywa i owoce mamy na wyciągnięcie ręki, nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego powinniśmy sięgać po mrożonki. Nieco inaczej sytuacja wygląda, jeżeli w świeże produkty zaopatrujemy się w marketach ponieważ… nie są one już tak świeże. Zanim znajdą się one na sklepowych półkach, muszą przebyć długą drogę, trwającą dni, a nawet tygodnie. W tym czasie tracą one swoje zdrowotne właściwości. Bardzo często też są konserwowane środkami chemicznymi, aby udało im się przetrwać tak długi czas. Mrożonki są natomiast zamrażane zaraz po zerwaniu i obróbce. Poza tym jest to najzdrowsza metoda konserwacji żywności, nie wymagająca żadnych dodatków. Jeżeli więc nie masz dostępu do zaufanego źródła, skąd możesz kupować świeże warzywa i owoce, od czasu do czasu możesz poratować się tymi mrożonymi. Jeżeli masz ogródek, warto również przygotowywać mrożonki własnoręcznie, aby móc z nich korzystać w okresie zimowym.
Wokół warzyw i owoców pojawiło się całe mnóstwo teorii, czasem trudno zweryfikować w które wierzyć a w które nie. Musimy jednak pamiętać, że każdy wybór, jaki dokonujemy, musi być świadomy. To, co jest najważniejsze, to trzymanie się złotej zasady, że we wszystkim konieczny jest umiar. No i przede wszystkim wiedza. Odpowiednio potraktowane warzywa i owoce odwdzięczą nam się bogactwem witamin i mikroelementów. Korzystajmy z nich pełnymi garściami. Zwłaszcza teraz, gdy mamy coraz więcej możliwości sięgnięcia po prawdziwie świeże produkty.