EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Brokuł jest warzywem uprawnym, nie występującym naturalnie. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, dziś jego największe uprawy znajdują się w Polsce, Anglii, Włoszech, Hiszpaniii i Francji. Inne jego nazwy to ,zielony kalafior’ czy ‚kapusta szparagowa’. Są to rośliny, które bez wątpienia warto wykorzystywać w codziennych posiłkach. W brokułach znajdziemy substancję zwaną sulforafanem, wykazującą między innymi działanie przeciwnowotworowe. Jest on skutecznym środkiem zapobiegawczym przeciwko rakowi prostaty, piersi, płuc czy jelita grubego, jednak pod warunkiem, iż spożywany przez nas brokuł będzie odpowiednio gotowany. Według naukowców z University of Illinois, obróbka termiczna w temperaturze do 76 stopni Celsjusza nie pozbawia warzyw pożądanych właściwości. Niektórzy badacze zalecają również spożywanie brokułów z innymi produktami, które posiadają mirozynazę, tj. z rzodkiewką, musztardą, rukolą, wasabi i wszystkimi surowymi warzywami kapustnymi.
Poza działaniem przeciwnowotworowym, okazuje się, iż brokuły wykazują szereg innych, pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Zielony kalafior bardzo korzystnie wpływa na nasze stawy, wzrok czy ryzyko zachorowań na cukrzycę. Brokuły są prawdziwym złożem potasu – 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 293 mg tego pierwiastka. Dzięki potasowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew może krążyć swobodniej. Efektem tego procederu jest spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia.
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g
Wartość energetyczna – 35 kcal
Białko ogółem – 2,38 g
Tłuszcz – 0,41 g
Węglowodany – 7,18 g
Błonnik – 3,3 g
Witaminy
Witamina C – 64,9 mg
Tiamina – 0,063 mg
Ryboflawina – 0,123 mg
Niacyna – 0,553 mg
Witamina B6n- 0,200 mg
Kwas foliowy – 108 μg
Witamina A – 1548 IU
Witamina K – 141,1 μg
Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo – 0,67 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 67 mg
Potas – 293 mg
Sód – 41 mg
Cynk – 0,45 mg