EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Zarówno dzieci, jak i dorośli, jeśli pierwszy posiłek jedzą wcześnie rano, np. przed wyjściem do szkoły lub pracy, powinni jeść drugie śniadanie. Oczywiście warto trzymać się systemu pięciu posiłków dziennie, niezależnie od wieku. Drugie śniadanie, nasze lub naszej pociechy, powinno zawierać między 170 a 370 kcal, czyli mniej więcej 10-15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zaspokoi to nasz głód przed jednym z głównych posiłków, jakim jest obiad, przez co i on będzie nieco mniejszy. Jedząc zbyt syte posiłki, nadmiernie obciążamy nasz
żołądek i przykładamy rękę do odkładania się zapasów w tkance tłuszczowej. Mimo ustawy o zakazie sprzedaży niezdrowego jedzenia w szkołach, pobliskie sklepy, do których, by się dostać, często wystarczy przejść przez ulicę, są pełne łakoci. Dlatego zamiast dawać dziecku pieniądze, przygotuj mu jedzenie samodzielnie. Na drugie śniadanie dobra może się okazać zwykła kanapka, najlepiej z pieczywa razowego, gdyż w ten sposób przyswajana energia uwalnia się przez cały dzień. Węglowodany zawarte w pieczywie dadzą dziecku odpowiednią ilość energii. Jeśli nasze dziecko jest tak wielkim entuzjastą słodkości, że nie może bez nich wytrzymać, na licznych stronach internetowych i co raz częściej w sklepach stacjonarnych możemy znaleźć tzw. „zdrowe słodycze”. Równie smaczne odpowiedniki naszych tradycyjnych łakoci, jednak często bez cukru lub glutenu. Przykładem takich produktów mogą być ciasteczka owsiane lub soczewicy, czekolada bezglutenowa, batoniki owocowe. W internecie roi się od nich, wystarczy wpisać odpowiednią frazę w wyszukiwarkę. Obecnie wiele znanych marek produkuje odpowiedniki swoich flagowców w wersji „fit”. Przykładem może być chociażby znany wszystkim lizak „Chupa Chups” wolny od cukru. Jeśli podajesz dziecku mięso, staraj się ograniczać tłuszcze nasycone, tak więc postaw raczej na chude mięso drobiowe i chude wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy i podawaj gotowane mięso, nigdy nie smażone. Zachęcaj dziecko do jak najczęstszego jedzenia warzyw, najlepiej surowych. Z wszelkich produktów zawierajacych dużą ilość węglowodanów, wybieraj pieczywo razowe, groch, grube kasze, soczewicę. Do picia sugeruj wodę, jeżeli jednak koniecznie musi być to coś smakowego, wybieraj świeżo wyciskane soki owocowe lub warzywne. Wszelki sałatki i surówki urozmaicaj o oliwe lub oleje roślinne, które znacznie ułatwiają przyswajanie witamin