EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Wszystkim naszym czytelnikom życzymy wielu słodkości, które nie idą w bioderka i brzuszek 😉 Z okazji światowego dnia czekolady przygotowaliśmy dla Was tekst o ciekawym zamienniku dla kakao, bez którego przecież nie może się obejść żadna porządna czekolada 😉
Chyba nie ma nikogo, kto nie lubiłby czekolady. Bardzo często sięgamy po nią, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i wtedy wpada w nasze ręce tabliczki tej gorzkiej, mlecznej, z bakaliami lub owocowym nadzieniem. Przemycamy ją również w ciastach i innych deserach.. Głównym składnikiem znanych nam czekolad jest kakao. Choć nasiona kakaowca wykazują wiele dobroczynnych właściwości, to jest jednak roślina, która w smaku i wyglądzie różni się nieznacznie, ale jest jednocześnie o wiele zdrowsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna.
Karob, zwany inaczej chlebkiem świętojańskim występuje w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Należy do roślin z rodziny bobowatych. Rośnie na drzewie w strączkach. W sklepie pojawia się w formie zmielonej, wtedy właśnie bardzo łatwo pomylić go z kakao.
Dlaczego warto korzystać właśnie z tego zamiennika? Jest on przede wszystkim bardziej słodki i zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu można używać go w znacznie mniejszych ilościach i tym samym dbać o szczupłą sylwetkę. Warto również wspomnieć, że karob może okazać się świetny dla osób, które mają uczulenie na czekoladę – kakao jest bardzo silnym alergenem, natomiast mączka chlebka świętojańskiego nie uczula właściwie wcale. Miejsce alergenów zajmuje wapń, którego jest aż 3 razy więcej niż w ziarnach kakaowca. Kolejną zaletą jest również to, że w karob nie zawiera, obecnej w kakao, teobrominy, która może wywoływać nerwowość, nadpobudliwość, oraz zaburzenia pracy serca.
Co jeszcze zawiera karob? Jest bogatym źródłem witaminy A i witamin z grupy B. Zawiera również magnez, potas, sporą ilość błonnika i białka. Dzięki garbnikom karob poprawia trawienie. Dodatkowo reguluje poziom cholesterolu. Reguluje poziom kwasu żołądkowego, dzięki czemu znika problem zgagi. Karob jest źródłem kwasu galusowego, który jest przeciwutleniaczem. Zwalcza on wolne rodniki i usuwa już istniejące, co ogranicza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Działa przeciwbólowo, antywirusowo i antybakteryjnie, sprawdza się w leczeniu dzieci chorych na polio. Substancje czynne zawarte w karobie pomogą w problemach układu oddechowego: może się sprawdzić w diecie astmatyków, a także osób zmagających się z wszelkiego rodzaju alergiami. Dzięki działaniu wykrztuśnemu może ulżyć palaczom i osobom zmagającym się z uporczywym kaszlem. Pomaga również uporać się z niedokrwistością.
Karob jest substancją, która kakao przypomina wręcz do złudzenia i można go stosować w różnego rodzaju deserach, ciastach i ciasteczkach. Ma naturalnie słodki smak, co ogranicza potrzebę dodawania cukru, który w przypadku kakao jest wręcz niezbędne, aby deser smakował tak, jak powinien. Skoro nie widać różnicy, to czemu nie zacząć stosować zdrowszego odpowiednika tak bardzo lubianego przez nas kakao?