EDUKUJEMY POKOLENIA
ABY RAZEM TWORZYĆ DOBRE ŚRODOWISKO
EGZEKWUJEMY PRAWA
ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
CHRONIMY
ZAGROŻONE GATUNKI
Wygodna kanapa, ciepły koc, kubek gorącego kakao i kominek. Niezawodny sposób na rozgrzanie się po zimowym spacerze oraz na stworzenie jedynego w swoim rodzaju klimatu… i niestety nieświadome przyczynienie się do zanieczyszczenia środowiska. Bowiem rzadko kiedy zastanawiamy się, czy surowce, które wykorzystujemy do palenia w kominku oraz sposób w jaki to robimy, nie przynosi szkody dla naszego otoczenia.
Wiadomym jest, że najlepszym i najbardziej ekologicznym – bo odnawialnym – materiałem do spalania będzie drewno. Ale czy każdy jego rodzaj? Źle potraktowane i nieprawidłowo używane, może doprowadzić do takich samym negatywnych skutków, jak i stosowanie węgla. Warto przypomnieć, że w węglu zawarta jest siarka, a w drewnie chlor, które to powodują zadymienie oraz uporczywe pojawienie się sadzy i smoły.
Na co zwrócić uwagę?
Palmy przede wszystkim drewnem sezonowym, suchym, pochodzącym ze sprawdzonego źródła – najlepiej drewnem drzew liściastych, tj. buk, dąb, brzoza, akacja, cis czy drzewa owocowe. Dlaczego liściastych? Iglaki posiadają sporą ilość żywicy, przez co spalają się znacznie szybciej. Zwracajmy uwagę na to, aby drewno nie zawierało sztucznych dodatków, chemikaliów, barwników i lakierów.
Dbajmy o to, aby nie zamykać całkowicie dopływu powietrza do kotła i utrzymywać odpowiednią temperaturę zarówno wody (powyżej 60°C), jak spalin (poniżej 150°C). Nie dopuścimy w ten sposób do nadmiernego żarzenia się kawałków drewna, a co za tym idzie, zapobiegniemy szczątkowemu spalaniu i wytworzeniu się trującego dwutlenku węgla (czadu). Drewno do kominka powinno być dokładnie pocięte na małe kawałki, co ułatwi jego spalanie. Do rozpalania nie używajmy gazet, ulotek, kolorowych papierów czy kartonów, bowiem zawierają one mnóstwo kleju oraz farby, które podczas spalania, będą zanieczyszczały środowisko. Mimo kilku wad, w porównaniu do węgla czy oleju opałowego, drewno wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Warto zwrócić uwagę również na brykiet, a więc wysuszone kawałki drewna. Jego główna zaleta? Wydajność. Dzięki temu, że powstaje poprzez sprasowanie pod wysokim ciśnieniem oraz pozbawiony jest wszelkich chemicznych dodatków, to przyjaciel środowiska. Cechuje go minimalna wilgotność – im mniej wody w surowcu, tym lepsze i bardziej efektywne spalanie. Dobrym wyjściem jest mieszanie drzewa z brykietem. W ten sposób zmniejszymy ilość popiołu, a co za tym idzie, nie będziemy musieli tak często czyścić kominka. Przyczynimy się również do zmniejszenia ilości unoszącego się dymu.
Trzecim surowcem, który nadaje się do ekologicznego spalania jest tzw. pelet. Są to sprasowane trociny z dodatkiem wiórów, kory oraz innego rodzaju odpadów pozostałych z drewna. Wytworzonego po spalaniu popiołu jest niewiele, a ten który otrzymamy, można wykorzystać jako nawóz do ogrodu. To, co najważniejsze, to fakt, że nie uwalnia on żadnych szkodliwych związków.
Biokominek
Na rynku pojawia się obecnie wiele innych rozwiązań, m. in. tzw. biokominki, emitujące jedynie ciepło, parę wodną oraz minimalne ilości dwutlenku węgla. Do spalania używa się bezwonnego biopaliwa – bioetanolu (alkoholu rolniczego). Zalet biokominków jest mnóstwo – nie wysuszają powietrza, zapewniając utrzymanie jego odpowiedniej wilgotności. Nie wydzielają żadnych zapachów, dymu oraz sadzy. Są bardziej funkcjonalne od tradycyjnych kominków, bowiem można je zamontować praktycznie wszędzie. Większość z nich posiada także funkcję regulacji płomienia, dlatego bez żadnych przeszkód można je zostawiać włączone na noc. Posiadają długi czas spalania – od 2 do nawet 5 godzin. Są niezwykle dekoracyjne oraz bezpieczne – grube, hartowane szkło uniemożliwia bezpośredni kontakt z płomieniem. W przeciwieństwie do kominków elektrycznych, palą się „żywym płomieniem”. To, na co warto zwrócić uwagę, to regularne wietrzenie pomieszczenia, w którym kominek się znajduje oraz stały dostęp do tlenu. Dlatego posiadając tego rodzaju urządzenie, zostawiajmy chociażby rozszczelnione okno. Niestety biokominki nie ogrzeją domu w tak wyraźny sposób jak kominki tradycyjne. Stanowią one jedynie dodatkowe źródło ciepła.
Kominek to niezawodny sposób na obniżenie kosztów ogrzewania mieszkania lub domu poprzez równoczesne obniżenie zużycia gazu lub prądu. Wprowadza niesamowitą atmosferę, pozwala się wyciszyć oraz sprzyja odprężeniu. To, na jaki kominek się zdecydujemy, zależy od nas samych – od naszych preferencji oraz potrzeb. Przy wyborze warto pamiętać jednak o surowcu, który jest potrzebny do otrzymania ciepła. Bowiem to od jego rodzaju zależy, czy będzie przyjazny dla otoczenia. Przy wyborze kominka, nie zapominajmy o środowisku naturalnym.